Porträttbild av Åshild och Johanna Bladh
Åshild Bladh med mamma Johanna. Foto: Carolina Bladh / Sveriges Radio
SJUKVÅRD

16-åriga Åshilds knä sitter inte fast - ortopeden hinner inte hjälpa henne

1:41 min

Efter att P4 Skaraborg rapporterat om Tommy Magnusson som blev hänvisad vård i Falkenberg har fler hört av sig med liknande erfarenhet. En av dem är Åshild Bladh från Kinnarp som har en knäskada.

– Det känns som att det inte sitter fast. Det bara gungar och rätt som det är viker det sig och man ligger nere på backen, säger Åshild Bladh.

Åshild Bladh ådrog sig skadan under en fotbollsmatch när hon var 14 år. Knäet har opererats men problemen har fortsatt. I januari skickades en remiss till ortopeden på Skaraborgs sjukhus i Skövde, men svar från sjukhuset har uteblivit, berättar mamma Johanna Bladh.

I augusti kontaktar familjen sjukhuset och får beskedet att de kan komma på återbesök om tre månader eller åka till Falkenberg och få hjälp inom en månad.

– Hade jag vetat om det tidigare så hade vi ju kanske gjort det redan i januari eller februari. Nu har det gått augusti, september och vi visste inte det förrän nu. Så det är väldigt dåligt, säger Johanna Bladh.

Familjen har nu bestämt sig för att åka till Falkenberg.

P4 Skaraborg har varit i kontakt med Skaraborgs sjukhus. De vill inte medverka utan hänvisar liksom i tidigare rapportering till mailsvar från Niklas Johansson, verksamhetschef på ortopeden:

"Vi kan konstatera att det tyvärr har uppstått ett missförstånd. Den långa väntetiden har uppfattats som ett remissförfarande, det beklagar vi, för så har inte varit fallet.  

I övrigt kan jag bara än en gång upprepa att verkligheten för oss är sådan att vi nu har långa väntetider inom vissa diagnosgrupper och vi arbetar hela tiden på att förbättra tillgängligheten.

Sedan är det så, att om inte verksamheten klarar av att ge vård inom ramen för vårdgarantin och vårdgarantin vill nyttjas skall vi ombesörja kontakten med annan vårdgivare. Det är vårt uppdrag, inte patientens, och jag ber patienter som är i behov av detta att kontakta ortopedmottagningen."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".