En laddad Töreboda-trio inför tävlingsstart. Från Vänster: Astrid Alfredsson, Fredrik Nilsson och Emelie Nielsen.
En laddad Töreboda-trio inför tävlingsstart. Från Vänster: Astrid Alfredsson, Fredrik Nilsson och Emelie Nielsen. Foto: Philip Pettersson/Sveriges Radio

Går för SM-guld i utomhusmatlagning

1:49 min

Under helgen arrangeras Sweden Outdoor Festival på Billingehus. Ett av eventen är SM i utomhusmatlagning.

Tävlingen har samlat kockar ifrån flera delar av landet, men rymmer också skaraborgska deltagare.

– Det här är ett så charmigt sätt att tävla på. Hit kan man komma oavsett om man har sponsorer eller liknande. Det är lika för alla, säger Emelie Nielsen, som är lagledare för ett lag från Töreboda.

Nielsen har ett VM-guld med sig sedan tidigare, då hon tillsammans med sitt lag Culinary Team West of Sweden tog hem titeln i Luxemburg 2014.

För resten av laget är det däremot debut i tävlingssammanhang.

– Det här blir en teambuilding, lite inspiration och förhoppningsvis går det bra också, säger hon.

Varje lag har tre timmar på sig att med hjälp av lokalproducerade råvaror kombinera en tre-rätters meny som ska tillagas över öppen eld.

När juryn under eftermiddagen smakat alla rätter stod det klart att lag Family från Skövde är svenska mästare i utomhusmatlagning 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".