Framtiden är oviss för Timmy Hansen då Peugeot inte ännu bestämt om det blir fortsatt satsning på rallycross.
Framtiden är oviss för Timmy Hansen då Peugeot inte ännu bestämt om det blir fortsatt satsning på rallycross. Foto: Team Peugeot Hansen.

Sämsta racet för säsongen av Timmy Hansen

1:43 min

VM-deltävlingen i Riga blev ett bottennapp för Timmy Hansen som för första gången i år missade att ta sig till final. Dessutom är det oklart om det blir en fortsatt satsning i VM nästa säsong.

Det var rejält nedstämt hos rallycrossbröderna Hansen efter säsongens tionde VM-deltävling som kördes i den lettiska huvudstaden Riga.

Både Timmy och Kevin missade att ta sig till final efter att storebror Timmy slutade femma i sin semi och Kevin körde in som fyra i den andra semifinalen.

Väldigt besviken så klart. Jag har varit i alla finaler i år och nu var vi utanför så det var det sämsta racet vi gjort i år.

En tät uppgörelse med norske Andreas Bakkerud sinkade Timmy Hansen som föll till näst sista plats i fältet. Dessutom förstördes hans dag av ett överhettat bakhjul och elfel i motorn.

För Kevin Hansen så var det ett taktiskt felval som låg bakom den bommade finalplatsen.

– Vi slarvade bort det själva. Det var dålig jokertaktik om vi ska vara ärliga. Vi låg tvåa och hade helt fritt fram till Sébastien (Loeb) som vann, men efter jokern hade jag kunnat hanterat det annorlunda också, sa Kevin Hansen.

Förutom den resultatmässigt svaga helgen i Riga så finns det även stora orosmoln inför nästa säsong.

Peugeot har ännu inte bestämt sig om de tänker fortsätta på rallycross-VM utan överväger att istället växla över på Le Mans 24 timmars lopp.

Att köra i båda mästerskapen är uteslutet för den franska biltilverkaren och det gör framtiden oviss för hela Team Hansen.

Just nu är jag arbetslös nästa år.

– Det är väldigt osäkert inför nästa år. Det är samma med många team och det är på grund av Volkswagen kommit in med mycket högre budget så för att vinna tävlingar så måste vi spendera mer pengar från Peugeots sida och de undrar om det är värt det, säger Timmy Hansen.

Finns det en risk att du står utan styrning till nästa säsong?

– Ja, absolut. Det finns en risk att jag blir utanför. Just nu är det mycket runtomkring som inte jag kan påverka. Jag får köra min bil så fort jag kan så får vi se vad som händer.

Vann tävlingen i Lettland gjorde Johan Kristoffersson som i och med sin femte raka vinst även säkrade segern i mästerskapet trots att två VM-deltävlingar återstår.

Hans norske teamkamrat Petter Solberg som utmanade om mästerskapstiteln blev påkörd i semifinalen och fick föras till sjukhus med ett brutet nyckelben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".