Skara får 100 nya jobb inom ett år

2:20 min

Arbetsförmedlingen satsar på ett kundtjänstkontor i Skara som inom ett år ska ge hundra nya akademikerjobb.

 – Vi har gått igenom många olika orter och började kika på Skara under våren. Beslutet togs igår att etablera i Skara, säger Mattias Buvari, regiondirektör på Arbetsförmedlingen. 

Skara blir nu en plats där Arbetsförmedlingen bygger upp en ny typ av kundtjänst som i princip kan serva arbetssökanden och arbetsgivare över hela landet. Skara ligger lämpligt till med närhet till Högskolan i Skövde, säger regiondirektören, detta för att hitta rätt personal till de nya tjänsterna. Det handlar om 100 akademikerjobb som ska tillsättas inom ett år. 

– De kommer fatta beslut, matcha folk, hjälpa företag att rekrytera...

Finns det en risk att man kommer längre ifrån det personliga mötet?
– Nej, egentligen inte. Ur ett kundperspektiv kanske man har ett ärende digitalt, ett per telefon och ett lokalt, säger Buvari. 

Idag arbetar 250 till 300 personer på de lokala arbetsförmedlingarna i Skaraborg, och de här tjänsterna kommer inte att påverkas.

Men än så länge vet ingen i vilken lokal den nya kundtjänsten i Skara hamnar, det blir nu kommunels delikata nöt att knäcka. 

– Det kommer man göra allt man kan för, det är viktigt för hela Skara men även hela arbetsmarknaden i Skaraborg.

Fredrik Nordström är kommunalråd i Skara, han är en av en handfull personer som för bara några dagar sedan fick beskedet om storsatsningen, en hemlighet som de bevarat fram till idag när nyheten blev offentlig. Nu hamnar 100 statliga jobb i Skara kommun.

– Det här händer inte varje dag under en mandatperiod. Jag är väldigt nöjd idag.

Liknande kundtjänster ska etableras i Lycksele och Malmö och två orter till som ännu inte är klara. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista