A-traktorer på rad
Bilden är en genrebild. Foto: Arkiv/Mattias Jonsson
HJO

Pappa åtalas – förstörde trimmad A-traktor

1:00 min

Efter att polisen stoppat en kille i en trimmad A-traktor så slutar det nu med att pappan åtalas. Pappan förstörde nämligen A-traktorn som polisen tagit i beslag.

En lördagskväll i maj stoppar en polispatrull en kille i Hjo som är ute och kör en A-traktor. Det går för fort och den har fem växlar vilket gör att den i princip klassas som en bil. Därför tas A-traktorn i beslag och killens pappa kallas till platsen.

Poliserna berättar i ett PM att pappan är upprörd och vill plocka med sig delar från fordonet så han öppnar motorhuven. Poliserna förklarar att A-traktorn är tagen i beslag men mannen lyssnar inte utan tar tag i sladden till tändspolen och rycker loss tändkabeln.

Nu är mannen själv åtalad för överträdelse av myndighets bud som det heter. 

I förhör har mannen själv en annan bild av det som hände. Han säger att han fick okej från poliserna att plocka med grejer från under motorhuven. 

Varför tog du tändkabeln? frågar förhörsledaren.
– Vi hade lånat högspänningskabeln av en kompis en vecka innan och jag ville lämna tillbaka den om bilen skulle tas i beslag, svarar mannen. 

Pappan nekar till brott och påstår också att A-traktorn inte var trimmad. Även om hastighetsmätaren var trasig så har han själv provkört och uppskattat att den bara kommit upp i 30 kilometer i timmen.

Brottet som mannen åtalas för kan ge böter upp till fängelse i ett år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".