Den här bilden är tagen vid en militärutbildning som högerextrema ryska imeriska rörelsen hållit utanför Sankt Petersburg. Längst till vänster i bilden syns den nu åtalade Lidköpingsbon.
1 av 5
Den här bilden är tagen vid en militärutbildning som högerextrema ryska imeriska rörelsen hållit utanför Sankt Petersburg. Längst till vänster i bilden syns den nu åtalade Lidköpingsbon. Foto: ur förundersökningen
Bombdådet utanför Syndikalisternas lokal
2 av 5
Bombdådet utanför Syndikalisternas lokal Foto: Polisen
Bomben vid Lilleby camping
3 av 5
Bomben vid Lilleby camping Foto: Ur förundersökningen
container där bomb briserade
4 av 5
Den skadade mannen släpade sig bort från containern efter att bomben briserat Foto: Polisen
nazistdemonstration Borlänge första maj 2016
5 av 5
Lidköpingsbon deltog i Nordiska motståndsrörelsens tåg i Borlänge på första maj 2016 Foto: Mats Öfwerström/P4 Skaraborg

Nazister får mildrat straff för bombdåd

1:19 min

Hovrätten sänker straffen för två nazister som misstänks ligga bakom bombdåden i Göteborg runt årsskiftet. En i trion, en Lidköpingsbo, får däremot sitt straff skärpt.

Hovrätten för Västra Sverige mildrar tingsrättens dom. En 23-åring döms nu till 6 år och 6 månader, en 50-åring till 2 år och 6 månader. De båda männen frias helt för den bomb där en man skadades allvarligt.

Däremot skärper hovrätten straffet för den 20-årige Lidköpingsbon till 1 år och 10 månader. 

Bombdåden sker runt årsskiftet. Den 11 november briserar en bomb utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg, ingen person kommer till skada. Den 5 januari i år sprängs en bomb vid ett flyktingboende i Västra Frölunda och en städare får livshotande skador. Samma månad hittas en bomb i en plastlåda vid Lilleby camping i Göteborg som då är ett tillfälligt flyktingboende.

Kammaråklagaren Mats Ljungqvist har velat att männen ska dömas till försök till mord och långa fängelsestraff, för Lidköpingsbon yrkade han på 4 års fängelse. Åklagaren menar att bombdåden har ett politiskt motiv.

Lidköpingsbon döms nu för att ha deltagit i förberedelserna kring bomben vid Lilleby camping. Vidare är det visat att XX gjort inköp av vitala komponenter till bomben samt deltagit vid rekognosering vid Lilleby camping inför utplaceringen av bomben, skriver hovrätten i sin dom. 

Brottet har tveklöst inneburit ett medvetet direkt angrepp på ett
boende för flyktingar, står det i domen. 

Samtliga tre dömda nazister har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Lidköpingsbon har tidigare varit med vid demonstrationer och upplopp med NMR och även deltagit i ett ryskt militärt träningsläger tillsammans med 23-åringen. 

Nazisterna bakom bombdåden

23-åring från Göteborg, dömdes i tingsrätten till 8 år och 6 månaders fängelse för allmänfarlig ödeläggelse i två fall och försök till allmänfarlig ödeläggelse samt vapenbrott. Mannen har varit ledare för en av NMR:s kampgrupper, deltagit i demonstrationer samt deltagit i ett paramilitärt träningsläger i Ryssland tillsammans med 20-åringen från Lidköping. 

50-åring från Marks kommun, dömdes i tingsrätten till 5 års fängelse för  för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse då han anses ha bistått med sprängmedel. Mannen uppger att dynamiten använts i samband med att han byggt och att sprängmedlet stulits från hans gård. Har deltagit i en demonstration med NMR. 

20-åring från Lidköping, dömdes i tingsrätten till 1 år och 6 månaders fängelse för försök till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot knivlagen. Har deltagit i ett paramilitärt träningsläger i Ryssland tillsammans med 23-åringen. Har deltagit i flera demonstrationer med NMR, var bland annat sköldbärare vid demonstrationen 1 maj 2016 i Falun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".