Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blue friday med Nicke kock

Vildfärsbiffar, fish'n blue chips och blåbärschutney.
1 av 2
Vildfärsbiffar, fish'n blue chips och blåbärschutney. Foto: Sally Eriksson / Sveriges Radio
Niclas Österberg förbereder fredagsmaten.
2 av 2
Niclas Österberg förbereder fredagsmaten. Foto: Sally Eriksson / Sveriges Radio

Denna fredagen är temat blått när Nicke kock, Niclas Österberg, gästar förmiddagsprogrammet.

Det blir tre blåa rätter som bjuds på denna fredag. Vilda färsbiffar, en lite spännande variant på fish'n chips och pannacotta är det som står på menyn. Recepten hittar du nedan.


 

Vilda färsbiffar med blåbärschutney
4 portioner

600 gram färs (gärna älg, får du inte tag i det funkar det med nötfärs)
1,5 dl kryddost
1,5 tsk krossade enbär
1,5 dl grädde
2 ägg
1,5 msk dijonsenap
salt
vitpeppar, malen
Smör (att steka i)

Blåbärschutney
5 dl färska blåbär (frysta funkar bra)
200 g socker
1 kanelstång
1 krm mald nejlika
1 tsk chili flakes
1 msk rödvinsvinäger 

Biffarna
Sätt ugnen på 175 grader 

Riv osten på den fina sidan av rivjärnet. Mortla enbären. Blanda alla ingredienser till biffarna.  Forma 8 biffar. Stek dem i smör så att de får fin färg runt om. Lägg dem i en ugnsfast form och in i ugnen ca 15 minuter i ugnen.  

Blåbärschutney
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt allt småputtra ca 20 minuter. Låt svalna och servera. Du kan med fördel göra den kvällen innan och låta stå i kylen över natten. 

Servera gärna biffarna och blåbärschutneyn med potatismos och gröna ärtor.

 

Fish'n blue chips
4 portioner

600 gram koljafilé, färsk eller tinad
2 liter majsolja (till fritering)

Frityrsmet:
2 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1,5 dl öl

Pommes frites:
10 Blå Kongo potatisar (eller annan potatissort typ Bintje)
2 liter majsolja
2 krm salt

Tvätta potatisen noggrant och skär den i tunna stavar, ca 8 mm tjocka. Skölj stavarna noga i kallt vatten och lägg dem sedan i blöt i varmt vatten så de börjar att tillagas. Detta hjälper till att dra ut stärkelse ur potatisen samtidigt som dom tillagas.

Häll av potatisen och låt den torka helt mellan hushållspapper eller rena kökshanddukar.

Häll olja i en stor kastrull (som är tillräckligt stor för att oljan bara ska fylla kastrullen till hälften) och hetta upp den på svag värme. Ha alltid ett lock i närheten och ha fläkten avstängd hela tiden. Har du en fritös använder du helst den.

Värm oljan till ca 150 grader, värmen kontrolleras enklast med hjälp av en kökstermometer. Fritera potatisen i omgångar, lägger du i för mycket sjunker temperaturen på oljan.

Fritera till potatisstavarna är mjuka och börjar få en lätt gyllene färg. Ta upp dem med en hålslev och låt svalna på dubbelt hushållspapper. När potatisen är helt kalla ska de friteras en gång till precis innan servering.

Höj värmen på oljan något så att temperaturen ökar till 175 grader. Fritera potatisstavarna tills de är gyllenbruna och frasiga och lägg upp dem på hushållspapper. Salta genast och servera omedelbart.

Spara oljan till fisken.

Frityrsmeten
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt ölen och vispa ihop smeten.

Skär fiskfilén i bitar. Värm oljan till 180 grader.

Doppa fiskbitarna i mjöl och därefter i frityrsmeten. Använd en gaffel och se till att det kommer frityrsmet runt om hela filén.

Fritera fiskarna två bitar i taget tills de är gyllenbruna. Det tar några minuter. Se till att oljan får upp värmen till 180 grader emellan omgångarna.

Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper medan du friterar resterande fisk.

Servera den friterade fisken med pommes frites, citronklyfta och majonnäs

 

Pannacotta med blåbär
4 portioner

3 dl vispgrädde
0,5 st vaniljstång
1 st kanelstång
4 st kardemummakärnor
0,5 dl socker
2 st gelatinblad
Färska blåbär

Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, socker, vaniljstång med vaniljfrön, kanelstång och krossade kardemummakärnor (självklart kan någon eller några av kryddorna uteslutas efter smak).

Blötlägg gelatinet i minst 5 minuter i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig. Sila av.

Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ett par timmar eller tills Pannacotta har stelnat.

Stjälp upp pannacottan (eller servera direkt ur glasen) innan gästerna kommer och förvara dem i kyl. Ibland måste man doppa skålarna i lite varmt vatten för att pannacottan ska släppa. Men de skall bara doppas snabbt, annars kan de förlora formen.

Garnera med några bär, eller en sås gjord på bär mixade tillsammans med lite socker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".