Bomben vid Lilleby camping
Bomben vid Lilleby camping Foto: Ur förundersökningen
BOMBDÅDEN I GÖTEBORG

Åklagaren om nazistdom: Kraftfull markering mot politiska attentat

2:11 min

Kammaråklagare Mats Ljungqvist kommer inte överklaga hovrättens dom mot tre nazister trots att två av dem friades för bomben där en man fick livshotande skador. Domen är en kraftfull markering mot politiska attentat, menar han.

– Nej, det kommer jag inte att göra. Som jurist förstår jag hovrättens resonemang men sen kan jag som medmänniska inte låta bli att tänka på målsäganden som hoppats på rättvisa och som inte har fått det, säger åklagaren Mats Ljungqvist. 

Två av männen friades av hovrätten på en åtalspunkt, för den bomb som exploderade den 5 januari i år där en städare skadades. I det fallet saknas teknisk bevisning. 

– Vi byggde det på att det var tre identiskt byggda bomber som placerades ut på kort tid. Som jurist kan jag förstå den bevisvärdering som gjorts.

Men domen sänder ändå viktiga signaler menar han: 

– Däremot är jag väldigt nöjd att hovrätten tydligt markerar i de två andra fallen att det handlar om en gärning med politiska förtecken och att kränka personer av rasistiska skäl.

Kommer domen ha en avskräckande effekt mot personer som har möjlighet och tankar på liknande attentat?

– Ja, jag måste tro på det, att det har ett signalvärde att förhindra att andra genomför den här typen av attentat. 

En av männen är en 20-årig Lidköpingsbo som får sitt straff skärpt till 1 år och 10 månader för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Det handlar om den bomb vid Lilleby camping som på grund av en teknisk miss aldrig utlöste. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".