Heinz Kusch ligger i vattnet med våtdräkt på sig
1 av 3
Heinz Kusch är säkerhetsansvarig för Östra Vänerns båtförbund. Besökarna fick öva på att rädda honom ur vattnet. Foto: Annelie Hüllert-Storm
En besökare drar i en lina för att rädda Heinz Kusch på låtsas på land.
2 av 3
Heinz Kusch räddas av en besökare som får testa på ett räddningsredskap. Foto: Annelie Hüllert-Storm

Sjösäkerhet i fokus på Kållandsö

2:27 min

Östra Vänerns båtförbunds upplaga av Båtdagen lade tyngd på säkerhet ombord.

Östra Vänerns båtförbunds informationsansvarige Christer Bofeldt förklarar att dagen har ett säkerhetsfokus på grund av att det idag inte finns något krav på utbildning innan du skaffar en båt.

– Idag kan du gå ut och köpa en båt och bara ut och åka, du behöver inte ha någon förkunskap om hur du beter dig vid sjöräddning eller om du är i sjönöd.

De som besökte Båtdagen på Djurgårdsudde på Kållandsö fick många tips med sig hem inför framtida båtturer. Under dagen fick besökarna ta del av både brandutbildning på båt och att rädda en person som fallit i vattnet och viktig utrustning som bör finnas på båten.

Peter Alexandersson var en av dem som tog del av dagens säkerhetsutbildning.

– Jag är här för att få mer information och friska upp mina kunskaper.

Hur viktigt är det att man är förberedd på sjön?

– Det är jätteviktigt. Om en bil går sönder exempelvis så kan du ju bara stanna och gå därifrån, det kan du inte göra på en båt där måste du veta vad du ska göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".