Hanna Wigh, SD
Hanna Wigh Foto: Mikael Hjerpe / Sveriges Radio

Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna

1:28 min

I kvällens Kalla fakta i TV4 vittnar flera partimedlemmar i SD om hur larm om missförhållande leder till trakasserier och utfrysning – från de egna partikollegorna.

En av dem som ska ha drabbats är riksdagsledamoten Hanna Wigh från Falköping som nu valt att hoppa av partiet och blir i stället politiskt vilde, uppger TV4.

– Livet blev ett stort helvete, säger hon i kvällens program.

Hon beskriver där också att hon utsatts för ett allvarligt övergrepp av en partikollega.

– Han tryckte upp mig mot en vägg och förde upp ett finger, säger Hanna Wigh till P4 Skaraborg.

Varför väljer du att inte polisanmäla en sådan här händelse?

– För det första blev jag oerhört chockad och ledsen och ville mest gömma mig. Jag hade ingenting annat än mitt ord på det. Han skadade mig inte genom att lämna märken på mig.

– Det här är en man som har allt att förlora och jag vill inte dra på mig den vreden.

Så här säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof i kvällens Kalla fakta:

– Jag får verkligen inte hoppas att det är så. Vi har varit extremt noga med att vi ska behandla varandra väl och inte mobba varandra eller gå bakom ryggen. Vi ska ha ett öppet och transparent parti, säger partisekreteraren Richard Jomshof i kvällens Kalla fakta.

Enligt SD:s presschef Henrik Vinge är reportaget missvisande.
Han berättar att han inte sett programmet men har genom kontakt med Kalla fakta fått en uppfattning om vad det kommer att handla om, nämligen lokala personkonflikter.

Så här skriver distriktsordföranden i Skaraborg för SD, Hannyah Jörtoft, i ett e-postmeddelande till P4 Skaraborg, med anledning av att Hanna Wigh lämnar partiet:

"Jag är lättad, jag vet att även min kommunförening och mitt distrikt och oerhört många av våra medlemmar är lättade över att hon lämnar."

På måndagsmorgonen gjorde partiet dock en egen polisanmälan i det här ärendet, skriver Aftonbladet.

Hör Hanna Wigh berätta om varför hon lämnar Sverigedemokraterna i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".