Moussetårta
Moussetårta med brownie botten & mirror glaze. Foto: Linda Gustavsson/SR
RECEPT

Moussetårta med browniebotten & mirror glaze

Baka Tibrobons Johanna Strands fina moussetårta som gav henne en plats i underhållningsprogrammet Hela Sverige bakar.

Brownie botten:

60g mörk choklad

50g smör

1 dl socker

1 ägg

1 msk kakao

1 msk vaniljsocker

0,75 dl mjöl

Sätt ugnen på 125 grader.

Fäst ett bakpapper  i botten på en form med löstagbara kanter.

Smällt chokladen & smöret i en kastrull, se till att det inte bränns vid.

Vispa ner socker & ägg.

Blanda vaniljsocker, kakao & mjöl i en bunk. Vispa sedan ner i chokladsmeten.

Häll i formen & grädda i ca 25-30 min. Ta ut & låt kallna helt.

 

Vit chokladmousse:

300g vit choklad

6 dl Vispgrädde

2 st gelatinblad

Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 min.

Värm 1 dl grädde & tillsätt gelatinbladen, rör tills gelatinet löst sig.

Hacka chokladen & smällt över vattenbad, häll nu över den ljumna grädden & blanda ihop försiktigt.

Vispa resten av grädden & blanda sedan i chokladblandningen. Häll på moussen över den kalla brownie botten & ställ i kylen någon tim.

 

Svartvinbärs mousse: 

4 dl svarta vinbär

3 st gelatinblad

1 tsk vaniljsocker

4 dl vispgrädde

Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 min.

Koka vinbären i en kastrull i ca 10 min, mixa dom sedan till en jämn smet, med stavmixer.

Blanda ner gelatinet & vaniljen.

Låt det sedan svalna helt, helst i kylen.

När det svalnat, vispa grädden ganska hårt & vänd ner i vinbärsblandningen.

Häll upp detta ovanpå det vita chokladmoussen & ställ i frysen  ytterligare 2 tim.

 

Mirror glaze:

225g hackad vit choklad

2,4 dl strösocker

1,1 dl kallt vatten

5 tsk gelatinpulver

4 msk kallt vatten

1,1 dl glykossirap

1,1 dl kondenserad mjölk

Valfri gelfärg.

Hacka den vita chokladen & lägg i en skål.

Mätt upp gelatinpulvret i en annan skål & rör ut med 4 msk kallt vatten & låt det svälla.

Mätt upp strösocker, vatten & glykossirap i en kastrull. Värm tills allt socker löst sig.

Blanda ut det stelnade gelatinet tillsammans med sockerblandningen & rör om tills du har en slät smet.

Tillsätt den kondenserade mjölken & rör om ytterligare, häll blandningen över chokladen så att den smälter.

Ta en stavmixer & mixa slät.

Nu  är det bara att färga & valfri färg:)

Nu tar du fram din tårta ur frysen, se till att den är riktigt kall. Ställen den gärna på ett galler med en plåt under.

Nu kan du hälla din Mirror glaze över tårtan.

Låt det stå kvar en stund innan du flyttar den så att det sätter sig ordentligt.

Garnera på valfritt sätt. Nu är det bara fantasin som sätter gränser:)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".