En blå västtrafikbuss kör på en regnblöt kullerstensgata i Borås.
Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
TRAFIK

Färre zoner ska göra det enklare åka kollektivt

Minska dagens 70 kollektivtrafikzoner till tre. Ett nytt förslag kan innebära dramatiska förändring av kollektivtrafiken i regionen.

Det regionens kollektivtrafiknämnden som kommer med det radikala förslaget att dramatiskt minska antalet zoner i Västra Götalands kollektivtrafik. Det handlar om att förenkla det kollektiva resandet. 

– Vi vill göra det enklare för resenärer, säger nämndens ordförande Ulrika Frick (mp).

Istället för att idag betala extra varje gång bussen eller tåget går en kommungräns ska ska kollektivtrafiken i regionen delas in en A-zon, en B-zon och en C-zon. 

A-zonen: Göteborg, Mölndal, Partille, Öckerö.
B-zonen: Kungälv, Ale, Lerum, Härryda, Kungsbacka.
C-zonen: resterande 40 kommuner.

Skaraborgskommunerna skulle alltså enligt förslaget hamna i samma kollektivtrafikzon som kommunerna i Sjuhärad. Det betyder att en resa mellan Falköping och Skövde skulle kosta lika mycket som en resa mellan Kinna och Karlsborg. 

Principen är att kortare resor blir lite dyrare, medan de längre resorna blir billigare. Ulrika Frick poängterar flera gånger att nämnden inte tar ställning till biljettpriser, men i förslaget har det gjorts beräkningar utifrån årets intäkter och enligt de beräkningarna skulle ett månadskort i de olika zonerna kosta strax under 700 kronor.

Nu ska förslaget ut på remiss till de 49 berörda kommunerna, men kollektivtrafiknämndens ordförande är hoppfull att gensvaret blir positivt.

– Många kommuner längtar efter förändring och en förenkling, säger Ulrika Frick som menar att många vill ta bort kommungränserna inom kollektivtrafiken för att underlätta att bo i en kommun och arbeta i en annan. 

Om förslaget blir verklighet kommer det troligtvis att införas år 2020.

Kollektivtrafiknämnden har också beslutat att Västtrafiks biljettpriser ska höjas med i snitt 2,5 procent 2018 och att en cykel ombord inte kostar extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".