Skaraborgs Tingsrätt
Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio

Åklagaren: Han har inte haft det hjälpbehov som han uppgett

2:28 min

Under måndagen inleddes rättegången mot den 51-årige Skövdebo som står åtalad för grovt bidragsbrott. Mannen misstänks för att ha lurat till sig nästan fem miljoner kronor från Försäkringskassan och Skövde kommun i assistansbidrag.

– Han har inte haft det hjälpbehov som han har gjort gällande, säger kammaråklagare Britt-Marie Johansson.

Förutom mannen är också en närstående kvinna till mannen åtalad för grovt bidragsbrott och två andra personer för medhjälp till grovt bidragsbrott. Samtliga ska ha jobbat som personliga assistenter åt mannen.

Enligt åklagaren ska mannen mellan åren 2011 och 2016 och tillsammans med kvinnan 2012 till 2015 kraftigt ha överdrivit mannens funktionshinder och behov av hjälp i Försäkringskassans utredning och omprövning när det gäller behovet av assistans. De ska också ha redovisat assistansarbete i tidrapporter och räkningar som inte utförts eller i varje fall inte varit berättigat till ersättning.

Samtliga misstänkta nekar till brott.

– Han förnekar brott helt och fullt, säger 51-åringens advokat Fredrik Almer.

Rättegången pågår i ytterligare fem dagar. Sista dag är satt till 23 oktober.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".