På bilden syns huvudingången till Skaraborgs sjukhus i Skövde. Det är en gråmulen dag. Framför entrén står en taxi. Man ser en del av den stora, gråa huvudbyggnaden i bakgrunden.
Skaraborgs sjukhus i Skövde. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio

Andaktsrummen på sjukhusen kan bli "religionsneutrala"

2:21 min

Vänsterpartiet vill att andaktsrummen ska bli mer tillgängliga för alla. Och på tisdagen godkände regionstyrelsen deras motion i frågan.

Motionen går ut på att få till en utredning om andaktsrummen på sjukhusen i Västra Götaland. Vänsterpartiet vill att man tittar på hur de här rummen kan förvandlas till "neutrala" andaktslokaler.

Motionärerna föreslår att religiösa symboler, som exempelvis kors, ska plockas ner. Istället ska det finnas skåp där man vid behov kan plocka fram de föremål som behövs för respektive religion och behov.

– Vi tänker att många som vistas i sjukhusmiljö är i behov av stilla rum och de rummen ska vara neutrala så att oavsett vilken tro man tillhör så ska man känna sig välkomna i dessa rum, säger Jessica Wetterling (V) som sitter i regionfullmäktige.

Regionsstyrelsen säger alltså ja till att utreda detta, men poängterar dock att benämningen "icke-religösa" andaktsrum är för värdeladdat, och föreslår att man istället kallar de här lokalerna för "stilla rum".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".