Höns i bur.
Bilden är en genrebild och inte tagen på slakteriet. Foto: Hommedal, Marit

Länsstyrelsen kritiserar Håkantorps slakteri – igen

2:03 min

I somras förbjöds Håkantorps slakteri tillfälligt att både slakta och transportera, eftersom slakteriet inte följde lagen. Då vidtog slakteriet en hel del åtgärder, men länsstyrelsen är fortfarande inte nöjd, så i dagarna fick slakteriet ett nytt föreläggande.

Den sammanfattande beskrivningen av de senaste fem årens problemen och länsstyrelsens krav har nu hunnit bli fyra sidor lång.

Inte sällan har det i stort handlat om samma sak: att transporterna varit för tuffa för hönsen och under årens lopp har många dött. I somras kvävdes höns efter att under lång tid ha suttit i sina transportburar i en för varm bil utan tillgång till mat och vatten. Fågelslakteriet åtgärdade och efter några veckors uppehåll hävde länsstyrelsen förbudet mot att slakta och transportera.

Sedan dess har både länsstyrelsen och Livsmedelsverket varit där och granskat - och kommit med nya krav på slakteriet. Ännu en gång handlar det om transporterna: 10 000 höns som får sitta i sina burar utan mat och vatten i mer än de tolv timmar som reglerna säger, ibland på grund av något tekniskt problem på slakteriet.

Sådana har de oacceptabelt ofta, tycker länsstyrelsen, som nu lagt ett föreläggande i vilket de detaljstyr fågelslakteriet, så att tidsreglerna ska kunna följas.

Delägaren och styrelseledamoten Romualdas Dudutis säger till P4 Skaraborg att styrelsen jobbar med att se till så att länsstyrelsens krav uppfylls och att de har full fokus på att alla regler ska följas.

– Men det är också stor skillnad på reglerna i Sverige och andra länder. Det är ett problem för oss. I längden måste reglerna bli mer lika så att konkurrensen blir mer lik mellan länderna, säger han.

Ett exempel är det bevattningssystem som köptes in i samband med förbudet i somras. I det kan en glukosblandning också ges till hönsen. I vissa länder räknas den som foder, men den lösningen har Jordbruksverket inte godkänt ännu och i väntan på besked kräver länsstyrelsen att godkänt foder ges.   

Håkantorps slakteri planerar inte att överklaga föreläggandet:

– Diskussionerna med länsstyrelsen fortsätter, bland annat i nästa vecka. Jag har läst deras föreläggande och de är ganska kritiska, men i vissa frågor handlar det om hur man definierar saker också. Allt är inte så allvarligt som det låter, säger Romualdas Dudutis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".