Katt undersöks av veterinär.
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och på annan plats. Foto: Fritz Schibli / TT / TT

Veterinär prickas för tre felbehandlingar

En veterinär i Skaraborg prickas i tre fall av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Nämnden anser att han behandlat två svårt skadade hundar och en sjuk katt på fel sätt.

 I alla tre fallen är det djurägarna som reagerat och anmält och i samtliga fall anser Ansvarsnämnden att veterinären gjort en bristfällig undersökning och inte journalfört på ett bra sätt.

I ett fall avlivade han en påkörd hund genom att sticka den i hjärtat, vilket lyckades först på tionde försöket. Det sättet att avliva är inte i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver nämnden.

I det andra fallet skickade han hem en katt med det allvarliga tillståndet svårt urinstopp.
Det tredje fallet handlar om en valp som hade skallfrakturer efter att ha blivit biten. Nämnden tycker att undersökningen av den traumatiserade valpen var dålig och att det var fel av veterinären att skicka den till djursjukhus utan att först ha behandlat den med smärtlindring och antibiotika.

Veterinären får tre erinringar, vilket är den lindrigaste disciplinpåföljden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista