Fingrar som knappar på ett tangentbord
Foto: Hasse Holmberg/TT
ILIZAROVHÄRVAN

Förundersökning återupptas inte

1:42 min

Beslutet om att lägga ned förundersökningen om olaga dataintrång i patientjournaler på Skaraborgs sjukhus står fast.

Det är kammaråklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm som nu meddelar att man delar åklagarens bedömning om att förundersökningen ska läggas ned. Något som SLA var först att rapportera om.

– Vi har kommit fram till att det inte finns skäl att ändra åklagarens beslut som fattades i Skövde, säger kammaråklagare Tomas Mattsson vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm.

Beslutet om att lägga ned förundersökningen har granskats på nytt efter att två personer begärt överprövning.

Det var i mitten av augusti som åklagare meddelade att förundersökningen mot de två läkarna som delgivits misstanke om olaga dataintrång lades ner och att läkarna inte längre är misstänkta för något brott.

De båda polisanmäldes efter att de tagit del av journaler utan patienters vetskap. Något som skedde i samband med att en kollega anmäldes för vårdskador med den så kallade Ilizarovmetoden.

Som P4 Skaraborg rapporterat tidigare så lade åklagaren ned förundersökningen då det inte gick att motbevisa de två läkarnas uppfattning om att de haft rätt att göra inloggningarna i journalerna utifrån ett ansvar om kvalitetsgranskning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".