Stökig återvinningsstation.
1 av 2
Såhär såg det ut på återvinningsstationen på Wetterlinsgatan i Falköping i våras. Foto: Privat
Återvinningsstation - skylt
2 av 2
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Skräpigt vid återvinningen - kameror testas

2:09 min

Dumpningen av grovsopor vid återvinningsstationer har ökat och nu ingår återvinningsstationer i Skövde och Skara i projektet Ren Återvinning.

– Ja, vi kan ju hitta till exempel möbler, det kan vara soffor, det kan vara tv-apparater. Även företag, mindre restauranger och mindre hantverkare lämnar ibland sopor efter sig, berättar Ulla Krohn, projektledare och regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen som ansvarar för återvinningsstationerna.

Att skräpa ned på allmän plats är ett brott men enligt Ulla Krohn har problemen med nedskräpning vid återvinningsstationerna ökat. Det är framför allt nattetid som grovsopor, som egentligen hör hemma på återvinningscentralerna, dumpas vid återvinningsstationerna.

För att minska nedskräpningen startade Förpacknings- och Tidningsinsamligen projektet Ren Återvinning där man testar olika metoder. Flera kommuner runt om i landet ingår, bland annat Skara och Skövde.

– Ett par stationer här, en i Skövde och en i Skara, har vi ganska stora problem med så vi kände att här kan det vara lämpligt att göra en insats i det här projektet, säger Ulla Krohn.

Vid de två återvinningsstationerna har man satt upp kameror. De är inte aktiva då man håller på att ansöka om tillstånd, men effekten av kamerorna kommer att utvärderas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".