På bilden syns huvudingången till Skaraborgs sjukhus i Skövde. Det är en gråmulen dag. Framför entrén står en taxi. Man ser en del av den stora, gråa huvudbyggnaden i bakgrunden.
Skaraborgs sjukhus i Skövde. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio

Diabetessjuk patient dog – personalen använde mätare fel

En diabetessjuk patient i Skövde drabbades av syraförgiftning under sin sjukhusvistelse. Patienten återhämtade sig aldrig och avled.

En diabetessjuk patient var under sommaren inlagd på Skaraborgs sjukhus i Skövde under flera veckor. På sjukhuset drabbades patienten av syraförgiftning. Personen återhämtade sig inte, och dog senare. Det visade sig att en glukosmätare hade visat felaktiga värden, enligt en tillbudsanmälan till Läkemedelsverket.

Sjukhuset bedömer att syraförgiftningen kan vara en bidragande orsak till dödsfallet. Enligt anmälan var det inte fel på glukosmätaren utan på personalens hantering av den.

– Vi kan inte säga med säkerhet vad som har hänt. Det pågår en utredning av vad som har bidragit till händelsen, säger chefläkare Marga Brisman till Nyhetsbyrån Siren.

Glukosmätaren på Skaraborgs sjukhus visade tre gånger lägre blodsocker än vad patienten faktiskt hade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".