Klotter
Klottret syns på bland annat elskåp, soptunnor och papperskorgar, berättar Jens Nilsson som arbetar på Skövde kommun. Foto: Linda Gustavsson/SR och Carolina Bladh/SR

Klottret i Skövde ökar

1:54 min

Det klottras mer i Skövde och under vissa perioder ökar klotter med rasistiskt och kränkande budskap.

– Visst det är mycket klotter på stan och det har väl ökat. Det klottras lite hej vilt och överallt, sedan har vi vissa perioder på året då det ökar mer än vanligt, bland annat i samband med Prideparaden eller när det är gästföreläsare på högskolan, säger Jens Nilsson, gruppchef på parkdriften på Skövde kommun som ansvarar för en del av klottersaneringen.

Vad handlar det om för klotter då?

– Det är grupperingar som kan vara rent rasistiska med ganska kränkande budskap. Det är grupperingar från båda håll. När den ena klottrar sitt så svarar ofta andra tillbaka med klotter också, berättar Jens Nilsson.

Kommunen har en skyldighet att ta bort rasistiska eller kränkande budskap  snabbt. För att hitta den här typen av klotter har man tagit hjälp av allmänheten via sociala medier. 

På kommunen uppger man att kostnaden för sanering av klotter redan överstigit 2016 års totala kostnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".