Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jobbar man fem dagar i veckan brukar det innebära luncher lika ofta. Ska man käka ute kostar det normalt någonstans mellan 70 och 100 kr minst per gång. Summan av detta på en vecka blir en kostnad på minst 400 kr. Väljer man istället att göra en matlåda som kanske kostar i runda slängar 20 kr per portion så blir det en total kostnad på 100 kr i veckan.
En kokt kyckling blir mat hela veckan hos Lena Svedung. Foto: Carina Grönqvist Sveriges Radio.
LENA SVEDUNG LAGAR MATLÅDA
Lyssna
(6:18 min)

Kokt kyckling blir mat för hela veckan

Publicerat måndag 16 oktober 2017 kl 12.01

Barndomens kyckling med ris inspirerade Lena Svedung till dagens matlåde-tips. Här blev en kokt kyckling en rad olika rätter som löser lunchfrågan.

– Mamma brukade göra kyckling med ris på helgen, och där användes allt - till och med skrovet som blev kycklingsoppa i slutet på veckan, säger Lena Svedung.

Lena börjar med att koka en färsk kyckling. Täck med vatten, lägg i grönsaker och kryddor (morot, lök, rotselleri, lagerblad, hela pepparkorn och salt). Koka länge - ca 1,5 timma. Låt kallna.

Den ena bröstfilén serverar Lena med kokt tis - svart och rött ris kokat i kycklingbuljongen. Hon gör en citronsås till.

– Gör en vanlig béchamelsås och pressa i färsk citron. Strö curry över om du vill.

Den andra bröstfilén får sällskap av kokta grönsaker; sötpotatis, morot och fänkål. Gärna lite sherry-vinäger över.

Det kokta kycklinglåret hamnar tillsammans med rostad potatis, champinjoner och grönkål. En Café de paris-sås till.

– Man kan gärna köpa en pulversås och byta ut smöret mot creme fraiche.

För att variera ytterligare använde Lena kycklingfärs och gjorde en vanlig köttfärssås av den.

– Fräs färsen, tillsätt krossade tomater och kryddor efter smak. I det här fallet blev det kapris, oliver och soltorkade tomater. Jättegott till pasta, eller kall i en sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".