Dansgolv.
Arkivbild Foto: ERIK ABEL / TT

Färre brott om sexuella ofredanden anmäls i Skaraborg

2:27 min

Tvärtemot övriga landet så minskar antal anmälningar om sexuellt ofredande i Skaraborg. Många av fallen läggs ned omedelbart.

Hittills i år har 40 fall av sexuellt ofredande anmälts i västra Skaraborg, förra året samma period var den siffran 75. I östra Skaraborg har anmälningarna också blivit färre. I år 101 fall, förra året var siffran 134 anmälningar under den här perioden.

– Jag tror vi har ett bra samarbete med ordningsvakter och krogägare som är närvarande och försöker förebygga, säger utredningsbefäl Tony Johansson vid polisen i östra Skaraborg. 

Fråga om det finns vittnen, annars blir det ord mot ord

Men många av fallen, bland annat ofredanden som sker på mörka dansgolv och de fall som sker på nätet med okända gärningsmän, är i stort sett omöjliga att utreda vidare.

– Den förundersökningsledaren som får de här ärendena ska lägga ned dom så tidigt som möjligt. Finns det anledning att gå vidare så görs det. 

Finns det något man kan göra när man utsätts för ett brott och ska anmäla, som underlättar utredningen?

– Om du är med om en händelse exempelvis på krogen, fråga om det finns vittnen. Annars blir det ord mot ord och då lägger man ofta ned det om det inte går att styrka med något annat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista