Skog och sjö. Infälld porträttbild på Bengt Lilljha.
Ranstadverkets dagbrott täcks idag av Tranebärssjön. Bengt Lilljha äger idag Ranstadverket. Foto: Carolina Bladh/SR

Ägaren till Ranstadsverket: Staten tar inte sitt ansvar efter uranbrytningen

2:09 min

På 1960-talet bedrevs statlig uranbrytning i Ranstad. Idag ägs Ranstadverket av Bengt Lilljha som nu vill sälja verksamheten, men frågan om långsiktigt ansvar försvårar försäljningen.

När Bengt Lilljha övertog området blev han friskriven från framtida ansvar för verksamheten som tidigare ägt rum. 

– Då fick vi ett avtal. Allt som har hänt innan vårt övertagande här det faller tillbaka på verksamhetsutövaren som då var staten, säger Bengt Lilljha.

Enligt Bengt Lilljha vill staten nu inte kännas vid friskrivningen. Han berättar att det har genomförts ett omfattande återställningsarbete på området efter den tidigare verksamheten men det långsiktiga ansvaret och eventuella problem i framtiden faller idag på honom själv.

– I slutändan har det alltså blivit så att det hamnar på ett litet litet bolag ägt av en privatperson att avveckla det atomenergiprogram för atombomb och atomenergi som staten en gång startade. Det har genom olika transaktioner olika företagsombildningar hamnat på Ranstadsverket.

Bengt Lilljha är nu på väg att gå i pension men frågan om det långsiktiga ansvaret försvårar en försäljning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista