Elias Ymer vann en match i Stockholm Open.
Elias Ymer vann en match i Stockholm Open. Foto: Emil Langvad/TT

Elias Ymer utslagen efter jättedramatik

202-rankade Ymer var på väg mot något riktigt stort. Men svensken förlorade med 2-1 i set mot italienaren Fabio Fognini som avgjorde i tiebreak.

Setsiffrorna blev 6-4, 3-6, 7-6 till Fabio Fognini från Italien som vann skiljesetets tiebreak med 9-7.

Tidigare hade Elias Ymer aldrig vunnit en enda match i Stockholm Opens huvudturnering. Nu blev det i alla fall en.

Italienaren Fognini, 27:a på världsrankningen, vann första set med 6-4, efter att i slutet av setet ha brutit Ymers serve till 5-4.

I andra set bröt Elias Ymer italienarens serve till 5-3. I gamet därefter hade Fognini två breakchanser (15-40), men då vann Ymer fyra raka bollar och tog hem setet med 6-3.

I det tredje och avgörande setet bröt Ymer italienarens serve till 3-2. Men omedelbart kom kvitteringen till 3-3. Ymer fick åter till ett genombrott till 5-4 – men även då bröt Fognini genast tillbaka.

Fognini hade tre matchbollar i Ymers serve när han själv ledde med 6-5. Men svensken reste sig från 0-40-läget på ett imponerande vis.

Avgörandet kom i skiljesetets tiebreak. Där hade Ymer matchboll vid 6-5. Fognini vann 100 bollar i matchen, Ymer 99.

Tisdagskvällens rubriknamn, Elias Ymer, spelade alltså mindre än ett dygn efter skrällvinsten mot 53:e-rankade argentinaren Leonardo Mayer.

Nu väntar för Fognini match i tredje omgången mot vinnaren i kvällens sista match. Den spelas mellan den 21-rankade och här 3-seedade amerikanen Jack Sock och den 84-rankade fransmannen Jeremy Chardy.

Fabio Fognini är 27:a i världen och ibland av världsklass som spelare med en extremt god bollkänsla. Han har vunnit fem ATP-titlar.

Men han är också en skandalernas man. Nyligen, under sin förlustmatch i Grand Slam-turneringen US Open, fällde han kvinnoförnedrande kommentarer mot domaren, svenskan Louise Engzell.

Det gjorde att Fognini sparkades ut ur turneringen. Det ledde också till miljonböter – men italienaren har bett om ursäkt.

I kväll i Sportextra i P4 hör du om Mikael Ymers match i första omgången mot tysken Mischa Zverev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".