Bröderna Ymer utslagna ur Stockholm Open

1:22 min

202-rankade Elias Ymer var på väg mot något riktigt stort. Men svensken förlorade med 2-1 i set mot italienaren Fabio Fognini som avgjorde i tiebreak.

– Väldigt tufft så klart, 7-6 i avgörande. Det grövsta  du kan förlora, säger Elias Ymer till Radiosporten.

Setsiffrorna blev 6-4, 3-6, 7-6 till Fabio Fognini från Italien som vann skiljesetets tiebreak med 9-7.

– Väldigt tufft så klart, 7-6 i avgörande. Det grövsta du kan förlora och jag hade matchboll, säger Ymer till Radiosporten.

– Jag var helt säker på att jag skulle sätta den, jag blev helt chockad.

Tidigare hade Elias Ymer aldrig vunnit en enda match i Stockholm Opens huvudturnering. Nu blev det i alla fall en.

Italienaren Fognini, 27:a på världsrankningen, vann första set med 6-4, efter att i slutet av setet ha brutit Ymers serve till 5-4.

I andra set bröt Elias Ymer italienarens serve till 5-3. I gamet därefter hade Fognini två breakchanser (15-40), men då vann Ymer fyra raka bollar och tog hem setet med 6-3.

I det tredje och avgörande setet bröt Ymer italienarens serve till 3-2. Men omedelbart kom kvitteringen till 3-3. Ymer fick åter till ett genombrott till 5-4 – men även då bröt Fognini genast tillbaka.

Fognini hade tre matchbollar i Ymers serve när han själv ledde med 6-5. Men svensken reste sig från 0-40-läget på ett imponerande vis.

Avgörandet kom i skiljesetets tiebreak. Där hade Ymer matchboll vid 6-5. Fognini vann 100 bollar i matchen, Ymer 99.

– Jag får ta med mig det positiva, att jag hänger med förhållandevis bra i hans tempo när jag håller uppe energin. Och det blir mitt nästa steg för stundtals spelar jag bra, säger Ymer. 

Tisdagskvällens rubriknamn, Elias Ymer, spelade alltså mindre än ett dygn efter skrällvinsten mot 53:e-rankade argentinaren Leonardo Mayer.

Nu väntar för Fognini match i tredje omgången mot vinnaren i kvällens sista match. Den spelas mellan den 21-rankade och här 3-seedade amerikanen Jack Sock och den 84-rankade fransmannen Jeremy Chardy.

Fabio Fognini är 27:a i världen och ibland av världsklass som spelare med en extremt god bollkänsla. Han har vunnit fem ATP-titlar.

Men han är också en skandalernas man. Nyligen, under sin förlustmatch i Grand Slam-turneringen US Open, fällde han kvinnoförnedrande kommentarer mot domaren, svenskan Louise Engzell.

Det gjorde att Fognini sparkades ut ur turneringen. Det ledde också till miljonböter – men italienaren har bett om ursäkt.

Även Mikael Ymer är utslagen ur Stockholm Open. Den 19-årige svensken hade 3-0 i tredje och avgörande set men då vände tysken Mischa Zverev och vann med 2-1 i set.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista