Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ewa Ohlsson och Niclas Österberg
1 av 2
Ewa Ohlsson och Niclas Österberg Foto: Sally Eriksson / Sveriges Radio
soppor och bröd
2 av 2
Värmande soppor stod på menyn under fredagen. Foto: Sally Eriksson / Sveriges Radio
Lyssna
1:07 min

Nicke kock bjuder på mat kryddad med nostalgi

Publicerat fredag 20 oktober 2017 kl 09.59

Idag är Nicke kock på plats för att tipsa om varma, nostalgiska rätter som passar utmärkt i höstrusket.

Dagens meny komponerad av Niclas Österberg bjuder på värmande soppor med varma äpplen till efterrätt. Lyssna och njut!

Grön ärtpuré med smördegshus
Ca 4 port

250 g djupfrysta ärtor
1/2 gul lök
1 msk smör
5 dl vatten
1 buljongtärning
3 dl vispgrädde
Färsk riven pepparrot
Smördeg
ägg

Tina ärtorna.

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa 1,5 dl grädde och rör ned den färska rivna pepparroten. Ställ in i kyl.

Tina smördegsplattorna och sporra ett rutmönster tunt på plattorna. Pensla med ägg och sätt in i ugnen, 200 grader, i cirka 15 minuter tills husen fått en gyllenbrun färg.

Skala och hacka löken i fina bitar. Fräs samman smör och lök. Tillsätt vatten och kasta i buljongtärningen. Rör runt så att den löser upp sig, töm i ärtorna och grädden, låt koka cirka 10 minuter. Dra av kastrullen från plattan och mixa soppan med stavmixer eller i en blender.

Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med smördegshusen och pepparrotsvisp.

 

Morotssoppa                                         
4 portioner                                                                                          

1 gul lök, liten, hackad
1 hackad vitlöksklyfta
matfett till stekning
4 skivade morötter
½ tsk socker
1 dl matlagningsvin, vitt
7 dl hönsbuljong, av tärning eller fond
1 dl crème fraiche
salt

Hetta upp matfett i en gryta och fräs lök och vitlök utan att det tar färg.

Tillsätt morötter och socker och fräs någon minut.

Häll på vinet och låt sjuda några minuter, tillsätt buljongen och sjud soppan ytterligare 15 minuter.

Mixa i matberedare, häll tillbaka i grytan och mixa ner crème fraiche.

Smaka av.

Soppan passar ypperligt och servera med en bit grillad chorizo eller någon annan kryddstark korv. Ett annat alternativ är att göra kryddiga grillspett av lamm- eller nötkött och servera till soppan.

 

Snabb gulaschsoppa
4 portioner

4 potatisar
1 paprika
1 gul lök
2 msk olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
salt och peppar

Till servering
gräddfil
gött bröd


Skala lök och potatis. Dela och kärna ur paprikan. Skär grönsakerna i tärningar.

Fräs köttfärsen ordentligt i oljan i en gryta eller kastrull, tillsätt potatis, lök och paprika och låt de gosa med en stund i värmen.

Tillsätt vatten, köttbuljongtärning, krossade tomater och kummin. Koka sakta under ca 10 minuter.

Smaksätt med salt och peppar.

 

Varma äpplen
4 portioner

5 äpplen
sirap
smör
kanel
kardemumma

vaniljglass

Dela äpplen i klyftor. Hetta upp en stekpanna, lägg i en klick smör. Stek äpplena nån minut. Tillsätt kanel, kardemumma och sirap. Ju mer sirap desto mera ”såsigt”.

Servera de stekta varma äpplena till vaniljglassen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".