militärbåt
1 av 2
Bild från den aktuella resan. Foto: Försvarsmakten
Vid punkten "1" visar båtens navigationslogg att hastigheten var 36 knop. I kröken där slussvakten i Tåtorp kunde se båten var hastigheten nere i sex knop.
2 av 2
Vid punkten "1" visar båtens navigationslogg att hastigheten var 36 knop. I kröken där slussvakten i Tåtorp kunde se båten var hastigheten nere i sex knop. Foto: Försvarsmakten

Sparkad efter vansinnesfärd på Göta kanal – får halv miljon

1:20 min

Det befäl vid Försvarsmakten som sparkades efter att ha kört för fort på Göta kanal förra sommaren får cirka 560 000 kronor in avgångsvederlag.

Det gick riktigt fort när ett befäl tillsammans med tre andra personen körde en stridsbåt på Göta kanal under sommaren 2016. Vid ett tillfälle uppgick stridsbåtens hastighet till 39 knop där den högsta hastigheten är satt till fem knop.

Den höga farten ledde bland annat till att ett stort danskt segelfartyg prejades och gick på grund mellan Vassbacken och Tåtorp och när besättningen väntade på broöppning vid Brosundet i sjön Viken så föll en besättningsman överbord och ner på en brygga när båten ska förtöjas.

I maj i år sparkades befälet från sin tjänst på Försvarsmakten. Men enligt befälets fackliga ombudsman är kritisk till beslutet: 

– Vi ansåg inte att det fanns någon saklig grund för att skilja honom från anställningen, säger ombudsman Conny Jansson till Nyhetsbyrån Siren.

Nu har parterna kommit överrens om att befälet ska få ett avgångsvederlag på drygt 560.000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista