Lyssnarnas frågor om skilsmässor

BVC-sköterskan Lisa Berzell från Mariestad var med i morgonstudion tillsammans med Linus för att prata om skilsmässor och hur man bäst går till väga för barnens skull. Här kan du läsa chatten i efterhand!

Sofia: Hur berättar man på bästa sätt för barnen att man ska gå isär?

Lisa Berzell: Man ska vara så ärlig och öppen som möjligt och inte ljuga för sina barn. Det är viktigt att svara direkt på barnens frågor. Som vuxna vill vi gärna komplicera saker och sväva ut i våra förklaringar. Svara direkt och sedan kan följdfrågor komma och då svara du på dem. Gör det heller inte krångligare än vad det är.

07:44, 23 October 2017

Tina: Vid vilken ålder är barnen mogna att bo varannan vecka hos vardera förälder?

Lisa Berzell: Vi brukar rekommendera att barnen ska bo växelvis så tidigt som möjligt för att barnen ska få en anknytning till båda föräldrarna. Såklart efter att mamman slutat amma men efter det så går det bra med växelvist boende.

07:49, 23 October 2017

Lisa Berzell: Fråga i studion: Mår barnen bra av att ringa till sin mamma/pappa den veckan de bor hos denne. Svar: Ja, om barnen vill så ska de ha möjligheten att kontakta den andre föräldern - det är barnets behov som går först. Barnen har olika relation till sina föräldrar och därför är det viktigt att de alltid ska kunna kontakta båda.

08:02, 23 October 2017

Lisa Berzell: Fråga i studion: Vad är det för skillnad mellan delad vårdnad och gemensam vårdnad? Svar: Gemensam vårdnad: Föräldrarna har samma rättigheter och skyldigheter till sina barn och får gemensamt bestämma var barnen ska bo osv.

Delad vårdnad: Då är det ofta en förälder som har mer ansvar än den andra men båda föräldrarna har samma skyldigheter gentemot sina barn.

08:05, 23 October 2017

Lovisa: Hur kan man märka på barnen om de mår dåligt i samband med att föräldrarna går isär?

Lisa Berzell: Det är ju inte alltid som barnen berättar eller kan sätta ord på sina känslor eller hur de mår. Men ofta kan man se det på att barnen tidigare har varit torra och inte behövt använda blöja och sedan går tillbaka till att kissa på sig. Att de äter sämre och sover dåligt är även det tecken på att barnen mår dåligt. På BVC kan vi märka det på viktkurvorna att de stannar av eller går neråt. Då är det ett tecken på att någonting är fel.

08:29, 23 October 2017

Lisa Berzell: Fråga i studion: När föräldrarna är separerade, kallar ni båda föräldrarna då till BVC för barnen kontroller?

Svar: Kallelsen går alltid ut till adressen som barnen är skrivna på. Och i den mån som vi kommer ihåg/vet om att föräldrarna är separerade så försöker vi se till att kallelsen även går till den andra förälderna. Föräldrar kan vända sig till oss på BVC och uppge flera adresser som kallelsen ska gå till - det är det bästa sättet för oss att veta vilka adresser som vi ska skicka kallelsen till.

08:32, 23 October 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista