Smågrisar diar
Smågrisarna kämpar om spenarna. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

Protester mot att smågrisar slutar dia tidigt

1:30 min

Djurrättsorganisationerna har samlat in nära 60 000 namnunderskrifter för att stoppa Jordbruksverkets förslag att låta griskultingar skiljas tidigare än 28 dagar från suggan.

Just nu är regeln att smågrisar får skiljas tidigast 28 dagar efter födseln från suggan. 

Jordbruksverket vill nu att det ska gå att skilja vissa grisar redan efter 21 dagar, under förutsättning att det inte påverkar grisarna negativt.

Djurens rätt pekar på forskning som visar att det här visst skulle skada djuren djuren, och att det kan leda till både beteendestörningar och diarré.

– Vi hoppas att Jordbruksverket inser att det finns ett stort stöd för att prioritera upp djurskyddet när de gör sina avvägningar mot näringsintresset. Det säger Linda Björklund, etolog i organisationen Djurens Rätt. 

Jordbruksverket i sin tur utgår ifrån en studie gjord 2013, där man bedömde att det här inte påverkar djurhälsan.

Och även om Jordbruksverket står fast vid förslaget har man förståelse för att det här har väckt känslor.

– Det är en riskfylld process men vi känner oss trygga i att det här kan fungera på ett bra sätt om man uppfyller de villkor som är ställda i förslaget, säger Gunnar Palmqvist, djurskyddsanläggare på Jordbruksverket 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".