metoo på mobil
Manifestationer hålls över hela landet idag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Manifestationer i hela landet mot övergrepp

På flera platser i Sverige samlas människor i dag för att manifestera mot sexuella trakasserier och övergrepp.

Tusentals personer världen över diskuterar fortfarande #metoo på sociala medier. Flödena pulserar av personliga historier som kommer fram i ljuset, historier som tillsammans tecknar en bild av ett utbrett samhällsproblem med sexuella trakasserier och övergrepp.

Och engagemanget sträcker sig utanför sociala medier. På flera platser i Sverige samlas människor i dag för att manifestera mot sexuella trakasserier och övergrepp. Tusentals har anmält sitt intresse på Facebook.

På Sergels torg i Stockholm drog manifestationen i gång klockan 11. Där har hundratals människor samlats och publiken vid scenen växer i antal hela tiden. Det är män och kvinnor i alla åldrar och en hel del barnfamiljer.

I publiken står Oscar Bolyos.

– Det har varit en dålig vecka för män. Den har bevisat att det är kvinnor som gör förändring. Jag är väldigt berörd av det som hänt, säger han om #metoo-kampanjen.

Vid manifestationen i Stockholm deltar bland andra jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

– Jag är glad över att det här är en djup samhällsdebatt nu, säger Regnér.

Hon berättade också om en egen erfarenhet av sexuella trakasserier från sin tid inom politiken. Som "ung och entusiastisk" politiker, på väg till ett EU-möte tillsammans med en högt uppsatt politiker, visade det sig att de var ute i väldigt god tid. Politikern föreslog att de skulle stanna till på en restaurang. Det var mörkt där inne och plötsligt känner Åsa Regnér hans händer över sin kropp.

– Det var inte vad jag ville. Jag ville prata om politik, säger Regnér till publiken vid manifestationen.

I Västerås hålls manifestation på Sigmatorget.

– Vi vill göra det synligt att det är många som är utsatta på olika sätt för sexuella trakasserier, övergrepp och våld, säger Marit Norén som är med och arrangerar manifestationen, till P4 Västmanland.

Vid 11-tiden hade ett hundratal människor samlats på Sergels torg i Stockholm och publiken vid scenen växer hela tiden. Det är män och kvinnor i alla åldrar och en hel del barnfamiljer.

Här hålls manifestationer

Stockholm: Sergels torg, klockan 11.00

Malmö: Möllevångstorget, klockan 12.00

Uppsala: Stora torget, klockan 14.00

Kalmar: Larmtorget, klockan 12.00

Örebro: Våghustorget, klockan 12.00

Umeå: Döbelnspark, klockan 12.00

Hudiksvall: Hudiksvall Centrum, klockan 12.00

Göteborg: Götaplatsen, klockan 12.00

Linköping: Stora torget, klockan 12.00

Västerås: Sigmatorget, klockan 12.00

Visby: Östercentrum, klockan 14.00

Lund: Stortorget, klockan 13.00

Borås: Stora torget, klockan 15.30

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".