Helikopter och hopphäst
Stoet som fick missfall var betäckt av en av världens främsta hopphingstar, Casall Ask, till höger i montaget. Foto: Johan Nilsson/TT och Thomas Johansson/ TT
SKARA

Polishelikopter skrämde häst – orsakade missfall

1:20 min

Stoet var betäckt med en av världens främsta hopphingstar. Men så kom en polishelikopter och skrämde henne till missfall.

Det var i mars i år som en polishelikopter från Stockholm följde efter en misstänkt narkotikatransporterande bil mot Göteborg. Enligt polisrapporten flög helikoptern på 150 meters höjd över ett stuteri utanför Skara.

Och där nere på gården blev det panik bland hästarna. Ett sto fick senare missfall och det var dessutom så illa att just det djuret var betäckt av en av världens främsta hopphingstar, Casall Ask, vilket inte är särskilt billigt. Planen var att producera en elitindivid, skriver stuteriets advokat till polisen.

Polisens rättsavdelning slår nu fast att det finns ett samband mellan överflygningen och "den uppkomna sakskadan" och beviljar nu stuteriet 150 000 kronor i ersättning. Hur det gick med jakten efter narkotikabrottslingarna framgår inte i beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista