Djurrättsmanifestation och nazistmanifestation
Till vänster en djurrättsmanifestation i Skövde som åklagare nyligen bedömt som otillåten. Till höger en högerextremistisk manifestation i Skövde häromdagen. Foto: Polisen / privat

Nazistisk aktion behöver inte tillstånd

2:06 min

Nyligen dömdes anordnare av en djurrättsdemonstration för att demonstrationen saknade tillstånd. Samtidigt har en nazistisk organisation vid flera tillfällen genomfört banderollaktioner på olika platser i Skaraborg, vilket polisen hittills bedömt inte kräver tillstånd.

P4 Skaraborg har tidigare rapporterat om en djurrättsorganisation som genomförde en demonstration i Skövde utan tillstånd och där ordföranden dömdes till dagsböter. Skillnaden mellan djurättsorganisationens demonstration och de nazistiska banderollaktionerna, där minst två personer håller upp en banderoll, är att djurrättsorganisationens demonstration bedömdes som en allmän sammankomst. Något som man ska söka tillstånd för.

– Enligt ordningslagen så ska man ha tillstånd för att arrangera en allmän sammankomst, att begagna offentlig plats. Bedömningen har gjorts när man har varit på plats att det här är inte en sådan manifestation så att den är en allmän sammankomst, säger poliskommissarie Morgan Tärning om de nazistiska banderollaktionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".