Ko på bete. FOTO: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

LRF: Kossan är en miljöhjälte

2:04 min

LRF Västra Götaland riktar nu kritik mot Västra Götalandsregionens nya klimatsatsning. LRF menar att satsningen felaktigt pekar ut kött och kossan som klimatbov.

– I texten som kommer med det här så skriver man just att nötköttet är en mycket stor klimatbov och står för en stor del av utsläppen och därom måste vi minska vår nötköttsproduktion. Vi tycker att det är ett ensidigt sätt att se på kossan. Kossan är ju snarare en miljöhjälte, säger Sofia Karlsson, orförander för LRF Västra Götaland och från Skaraborg.

Bakom klimatsatsningen står Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen Västra Götaland. Målstättningen är att vara en fossiloberoende region 2030.

I satsningen har områden valts ut där det krävs snabbare tempo för att kraftigt minska utsläppen av växthusgaser och man konstaterar att jordbruket står för 11% av de totala utsläppen av växthusgaser i regionen.

– I nästa andetag så säger man att lantbruket står för en stor del av utsläppen och så speciellt kossan. Kossan är ju inte ens alla de här 11 procenten och 11 procent i totalen är ju inte en jättestor siffra, säger Sofia Karlsson.

Berit Mattsson, regionutvecklare i Västra Götalandsregionen, försvar klimatsatsningen. Hon menar att om klimatmålen ska nås så måste alla sektorer bidra, även lantbruket. Och vill man hjälpa både lantbrukarna och klimatet så bör man som konsument välja svenskt kött.

Olika sektorers delar av utsläpp av växthusgaser i Västra Götaland 2012

Raffinaderier 27%

Industrier 19%

Vägtrafik 26%

Jordbruk 11%

Energiförsörjning, hushåll och lokaler 9%

Arbetsmaskiner 4%

Övrigt 4%

Källa: Klimat 2030 - Västra Götaland ställer om Strategiska vägval

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista