Emilia Öhberg, verksamhetsutvecklare och Peter Hagman, verksamhetschef på Röda Korsets behandlingscenter i Skövde
Emilia Öhberg, verksamhetsutvecklare och Peter Hagman, verksamhetschef på Röda Korsets behandlingscenter i Skövde Foto: Linnéa Frimodig/Jonas Ekströmer/Scanpix
Skövde

Röda Korset startar verksamhet för barn som upplevt krig

1:47 min

Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Skövde riktar sig nu till yngre barn vars föräldrar mår dåligt efter krig och flykt.

Barngruppen Flyktfåglarna är till för att stötta barn mellan sju och tolv år. Barnens föräldrar är patienter hos Röda Korsets behandlingscenter, men barnen kan även själva ha upplevt krig, flykt eller tortyr.

Barnen ska få komma till en plats där de bara får vara barn

Flyktfåglarna finns sen tidigare hos Röda Korset i Malmö och med stöd från Socialdepartementet startas i november en barngrupp även i Skövde, berättar Peter Hagman som är verksamhetschef.

– Det ger en möjlighet att uttrycka sig och lyfta tankar som man kanske inte har möjlighet att göra när den äldre generationen kämpar med sitt eget trauma. 

Genom lek och teater får barnen fundera över hur deras liv är nu, på det som har varit, men också våga drömma om det som kommer.

På så sätt lär barnen sig hantera minnen som dyker upp men framför allt prata om det som får barnen att må bra förklarar Emilia Öhberg.

– Det handlar om att barnen ska få komma till en plats där de bara får vara barn, där de känner sig trygga att uttrycka sig genom lekar och kreativa övningar.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista