Agneta Persson
Agneta Persson har kämpat för att få ersättning för sin vårdskada som uppstod efter att hon behandlades med den så kallade Ilizarovmetoden på Skaraborgs sjukhus. Foto: Anneli Hüllert-Storm/SR och Privat
ILIZAROVPATIENTERNA

Vårdskadad på sjukhus - problem att få ersättning

2:13 min

I fem år har Agneta Persson, som behandlades med den så kallade Ilizarovmetoden på Skaraborgs sjukhus, kämpat för att få ersättning från landstingens patientförsäkring för vårdskada.

Agneta Persson var en av dem som Skaraborgs sjukhus bedömde drabbats av vårdskada efter behandling med den så kallade Ilizarovmetoden.

Hon skadade sitt knä i början av 2013 och fick därefter 14 000 kr i ersättning för en infektion. Därefter anser Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF) att patientskadan är utläkt. Detta trots att hon då bland annat hoppade på kryckor och senare under hösten fick operera in en ny knäled.

– Jag har fått inopererad en ny knäled och den operationen gick väldigt bra så där kan jag inte klaga på något, men det finns begränsningar i vad jag kan utför med den här protesen. Jag kan inte springa, inte hoppa, inte dansa, ja, många saker som jag inte kan göra med den, säger Agneta Persson.

Agneta Persson har kompletterat sin anmälan till LÖF med den utredning som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gjort gällande läkaren som behandlade henne med Ilizarovmetoden.

I utredningen kommer man bland annat fram till att det var ett olämpligt val av behandlingsmetod i Agneta Perssons fall. Efter att hon skickat in kompletteringen kommer besked om att hennes anspråk på ersättning preskriberats.

– Jag tycker att man står väldigt ensam mitt i den här händelsen som då har påverkat mitt liv väldigt mycket negativt med saker jag inte kan göra. Jag blir frustrerad helt enkelt och så blir jag jättearg, säger Agneta Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".