Valetta i Malta Foto: Lino Azzopardi/TT
Skaraborgarna finns i bolag på Malta. Foto: Lino Azzopardi/TT

Skaraborgare i paradisläckan

17 personer som är folkbokförda i Skaraborg finns med i den så kallade paradisläckan, enligt en kartläggning från SVT Nyheter.

Personerna från Skaraborg har alla bolagsengagemang på Malta, bland annat tre personer folkbokförda i Källby och en person i Varnhem respektive Lerdala.

SVT Nyheter har identifierat 1000 svenskar med kopplingar till bolag på Malta och uppger att det kan finnas helt legitima skäl till att man har bolagsengagemang där, men det kan också vara för att det finns möjlighet att minska sin skatt.

Paradisläckan är den största i sitt slag sedan de så kallade Panamadokumenten 2016. Den består av 13,4 miljoner dokument från ett 20-tal skatteparadis, slutna länder och öar. De har lämnats till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som delat med sig till det globala journalistnätverket ICIJ. Från Sverige har TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter deltagit, rapporterar TT.

Här finns skaraborgarna i paradisläckan:

Tidaholm 2

Falköping 3

Skövde 2

Varnhem 1

Lerdala 1

Götene 1

Vara 1

Lidköping 3

Källby 3

Källa: SVT Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista