Arkivbild
Foto: Foto: Maja Falkeborn Willner/ Arkivbild
SKÖVDE

Tillsyn av bostäder ska motverka trångboddhet

1:53 min

Miljösamverkan östra Skaraborg ska genomföra en bostadstillsyn bland hyreslägenheter i flerfamiljshus. Syftet är att upptäcka om bostäder används på fel sätt.

P4 Skaraborg har tidigare rapporterat om att flera familjer bor trångt i stadsdelen Södra Ryd.
Vi har träffat familjer som bor åtta personer i en trea eller fem personer i en etta.

Något som byggnadsnämndens ordförande ,Magnus Hammar ser mycket allvarligt på.

– En bostad är menat för ett visst antal personer. Är man då många som sover över hela golvet så förstår ju vem som helst att det går inte. Det kommer bli fukt och mögel. Man kan bli sjuk. Det är förfärligt. 

Nyligen beslutade byggnadsnämnden att ställa sig bakom Miljösamverkan östra Skaraborgs förslag, att utföra bostadstillsyn i hyreslägenheter i Skövde, Tibro, Hjo, Falköping och Karlsborg.

Inomhusmiljön ses då över med syftet att upptäcka om bostäder används på fel sätt. Något som sen är upp till fastighetsägaren att reda ut, enligt Magnus Hammar.

– Det faller ett ansvar på fastighetsägaren att man använder sin bostad på avsett sätt. 

Vart ska folk ta vägen då, ska man kasta ut dom på gatan?

– Det är ju ingen som vill. Då måste man använda sig av sociala verktyg eller titta på andra kommuner där det finns bostäder. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista