Skaraborgs Tingsrätt
Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio

Åtalad för våldtäkt mot barn jobbade inom skolan

2:26 min

En timvikarie inom skolan i Götene kommun är misstänkt för våldtäkt mot barn. Kommunen har stängt av mannen från sin tjänst och imorgon börjar rättegången.

Mannen har under flera år jobbat som timvikarie inom skolan i Götene. Hur han kommit i kontakt med offret, en pojke som är under 15 år, är oklart. Men skolchefen i Götene bekräftar att de två funnits på samma ställe.

– Där offret har sin vardag där har mannen vikarierat, säger Leif Lagergren.

På kvällen den 16:e oktober har mannen enligt åtalet bjudit pojken på starköl och därefter har de två cyklat runt i Götene. Vid en idrottsplats har mannen förmått pojken att onanera åt honom och han har även förgripit sig sexuellt på pojken på ett sätt som gör att han åtalats för våldtäkt mot barn.


När skolchefen i Götene fick veta om händelsen av polisen så stängdes mannen av omedelbart och nu försöker de stötta pojken som ska ha varit utsatt.

– Självklart, det är en elev som går på vår skola och där gör ju vi uppföljning med både elev och föräldrar.

Finns det någon misstanke om andra barn som varit utsatta?
– 
Vi har inte upptäckt nånting över huvud taget, ingenting som vi har fått fram i alla fall.

Mannen är tidigare ostraffad och vid anställningen begärde kommunen enligt rutinerna in ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Imorgon klockan nio inleds rättegången mot mannen som är åtalad för våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Mannen erkänner brotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista