Reningsverksarbetare undersöks

Anställda vid reningsverk är sjuka oftare än andra. Nu ska anställda vid reningsverken i Mariestad, Skara och Skövde undersökas av läkare, för att man ska få reda på vad som gör dem sjuka. Bakom kontrollen står avdelningen för miljömedicin vid Göteborgs universitet.
Förra året visade en undersökning bland Sveriges reningsverksarbetare att de oftare än andra har huvudvärk, ledvärk, och infektioner i luftvägarna. Nu kommer steg två i undersökningen och det är att ta reda på vad som orsakar problemen. 55 reningsverksarbetare i Halland och Skaraborg ingår i studien, och de ska bland annat få lämna blodprov samt prover från slemhinnorna i näsan. Dessutom ska man ställa ut mätare runt om på reningsverken för att ta reda på vilka ämnen som far runt i luften. Personalen på reningsverket i Mariestad välkomnar den här undersökningen, det säger skyddsombudet Mats Vestlund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".