axel tidblom foto: privat
1 av 2
Axel Tidblom omkom i en trafikolycka under påskveckan 2016 Foto: Privat
rekonstruktion cykelolycka
2 av 2
Polisens rekonstruktion visar hur bilen träffade cykeln Foto: Polisen
LIDKÖPING

Efter Axels död – nu startar rättegången

1:54 min

15-årige Axel Tidblom i Lidköping har satt djupa avtryck. Efter sin död räddade han livet på flera personer via organdonation. Axel omkom i en trafikolycka och idag, tisdag, hålls rättegången mot bilisten.

Det är första dagen på påsklovet den 21 mars 2016 när 15-årige Axel Tidblom ska cykla till en kompis. Han hinner över mittlinjen på Wennerbergsvägen.

Samtidigt har två män varit på Byggmax och lämnat tillbaka en släpkärra. Enligt vittnesförhör gasar föraren upp hastigheten, medpassageraren hinner skrika "cykel", sedan smäller det.

Axels liv går inte att rädda, han dödförklaras dagen därpå klockan 16.22 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Föraren misstänks inledningsvis för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik, men åklagare lägger ner utredningen. Axels föräldrar begär att fallet ska överprövas och efter en ny genomgång av fallet åtalas mannen. Idag tas ärendet upp i Skaraborgs tingsrätt.

Axels pappa,  Fredrik Tidblom, har kämpat för att bilisten ska ställas till svars. 
– Jag vill att det ska bli rättvist. Även om vi inte får tillbaka Axel så ska man stå för sina handlingar om man gjort fel.

Den man i 30-års åldern som nu ställs inför rätta säger själv i polisförhör att han hade solen i ögonen och att han inte kört för fort. Han nekar till brott. Medpassageraren i bilen och två ögonvittnen till olyckan kommer att höras i tingsrätten.

Klicka här för att höra P4 Skaraborgs reportage om Axel, och Loke som Axels lungor räddade livet på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".