Narkotikapolis Niklas Lindroth
Narkotikapolis Niklas Lindroth Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg

Polis kräver mer resurser för att stoppa droghandeln på nätet

2:22 min

Narkotikahandeln över nätet är ett växande problem som polisen har svårt att komma åt. Narkotikapolisen Niklas Lindroth menar att den lokala polisen måste få bättre resurser att utreda de här brotten.

– Anledningen till att det inte görs mer är en resursfråga, det är framför näsan på oss, säger narkotikapolisen Niklas Lindroth som arbetar i Alingsås.

I P3 dokumentären "Knarkkungarna på darknet" får man följa hur landets största drogsäljare bygger upp sin verksamhet, och det är en slump att de åker fast. Niklas Lindroth som medverkar i dokumentären menar att det finns stora risker med droghandeln på nätet.  

– Här sitter man själv, man läser sig till på nätet, man vet inte vad man får. Det kan vara det man har beställt, det kan vara något annat.

Niklas Lindroth varnar för utvecklingen med en ökad dödlighet kopplat till droger.

– Det är den verkligheten som vi ser men som darknetsäljarna inte ser, med personer som fastnar i beroende, personer som dör, som får permanenta skador av narkotika som de tar.

Nationella Operativa avdelningen, NOA, följer droghandeln på de kriminella sajterna. De inhämtar information som sedan skickas vidare ut till de olika polisområdena och hamnar till sist på lokalpolisen.

Men med den nya omorganisationen finns få renodlade narkotikapoliser kvar, de jobbar idag med alla typer av ärenden. 

– Jag känner att narkotikafrågan måste upp på bordet, vi måste ha narkotikapoliser även ute på lokalpolisområdesnivå, säger Niklas Lindroth. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista