Taxibilar med skyltar. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Foto: Bertil Ericson/Scanpix
P4 SKARABORG GRANSKAR FÄRDTJÄNSTEN

Förare: Vill komma hem till dig när din pojkvän inte är hemma

1:38 min

P4 Skaraborg har tittat på klagomål inom färdtjänsten som Västtrafik fått in angående sexuella ofredanden i Skaraborg.

När det kommer in ett klagomål från en resenär till Västtrafik så blir det upp till taxibolagen att ta reda vem som kört bilen. 

Så här kan klagomålen som rör sexuella ofredanden låta i Skaraborg se ut: 

"Föraren frågar ut kund om hon har pojkvän, var hon bor och så vidare. Föraren vill komma hem till kund när hennes pojkvän inte är hemma. Det värsta är att föraren smekte och tafsade på kunden. De var ensamma i bilen och föraren vill inte ha betalt för resan "

Den här föraren stängdes av från Västtrafik under tiden ärendet utreddes av polisen, men det hela lades ned i brist på bevisning och föraren kör igen.

I ett annat klagomål från i år uppger en kund i Skaraborg att föraren tafsat på hennes lår, det ska ha hänt vid ett tidigare tillfälle med samma chaufför.

När Västtrafik ber taxibolaget att ta upp klagomålet med föraren får de till svar att föraren klappat och tagit på kundens lår då han berömde hennes byxor.

Taxibolaget skriver i ett svar "Föraren var trovärdig i sin berättelse och vi har avslutat ärendet och vidtar ingen ytterligare åtgärd"

När klagomål kommer in till Västtrafik så vet de inte vilken chaufför som sitter bakom ratten – trots att de efter avtal med kommunerna är de ytterst ansvariga för färdtjänsten.

Västtrafik måste i sin tur vända sig till taxibolaget för att få veta det.
När vi kontaktar två taxibolag i Skaraborg som kör för Västtrafik vill de varken svara på frågor om förare eller lämna ut listor på förare som kör färdtjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista