Matlådor och Lena Svedung
Lena Svedung Foto: Carina Grönqvist / Sveriges Radio

Lunch hela veckan med Lena Svedungs skinkstek

6:06 min

En råvara, idag skinkstek, blir till fem olika lunchlådor när Lena Svedung trollar i köket. Tillbehören skapar hon av det hon hittar i kylen.

Lena delar skinksteken, bakar den ena halvan i ugnen, och resten strimlas.

Den första matlådan innehåller ett par skivor av steken, ungsbakad potatishalva med grillad brysselkål och tomat. En ruccolakräm till - dvs ruccola mixad i yoghurt.

Låda nummer två består av skinksteksskivor i köttsky, med rotfruktsgratäng.

Det strimlade fläskköttet i låda nummer tre är kryddat med färsk ingefära och chili, serverad med blekselleri och blomkål och pasta. Gärna grön. En krämig blomkålskräm med marcarponeost lyfter rätten.

Rätt fyra är en fläsk-stroganoff serverad med kokt kamutvete blandat med strimlad rödkål och lite matlagningsyoghurt.

Sist strimlad skinka i jordärtskockssås -  kokt jordärtskocka mixad med grädde och smaksatt med köttbuljong, serveras med rostade rotfrukter.

Och när fläskköttet var slut blev det en bonusrätt av tillbehören - det kokta vetet, tillsammans med blomkål, rotfrukter, kokta rödbetor och pressad mandarinjuice som dressing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista