kvinna med pärmar
Personalen på förvaltningen uppger att de mår dåligt på grund av sina chefer. Foto: ERIK G SVENSSON / TT

Personal larmar om dåliga chefer

1:35 min

Två chefer i en kommun i Skaraborg anklagas för kränkande behandling och bristande ledarskap. Det här i en skrivelse som skickats till kommunchefen.

"Vi är ett antal anställda som vill uppmärksamma kommunchefen på att att vi anser att det finns betydande brister avseende ledarskap inom förvaltningen", står att läsa i det här brevet.

Här radas flera exempel upp på saker som personalen vill att kommunledningen ska ta itu med. Bland annat påstås de utpekade cheferna baktala olika medarbetare inför övrig personal, och en av cheferna anklagas för att ha en diktatorisk ledarstil och använda sig av hot i samtal med personal.

Det här ska ha lett till både psykiska och fysiska problem för flera anställda. Skrivelsen är inte undertecknad eftersom det skulle göra det omöjligt för personalen att jobba kvar, skriver de avslutningsvis.

Kommunchefen säger till P4 Skaraborg att hen inte känt till de här uppgifterna tidigare och att hen tar skrivelsen på stort allvar. Kommunen har nu beställt en oberoende arbetsmiljökartläggning som ska genomföras på förvaltningen.

De utpekade cheferna jobbar vidare under tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".