Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Retromat med Nicke kock
Retromat med Nicke kock Foto: Lovisa Hansson/SR
Nicke kock bjuder på mat från barndomen

Idag är det retromat som står på schemat när Nicke kock, Niclas Österberg, besöker P4 Skaraborg för att dela med sig av sina bästa recept.

Här hittar du recepten till Nicke kocks retromat:

Fylld barkis
4–6 port

1 barkis
150 gram bacon
1 gul lök
Inkråmet av 1 barkis
1 msk oregano
Salt & peppar
1 stor tomat
1 liten burk ananasringar
3 ägg
4–5 dl gräddmjölk
3 dl riven ost
Bakplåtspapper

Skär av ett lock på en barkis. Gröp ur inkråmet med en gaffel. Skär bacon och lök i mindre bitar och stek i stekpanna tillsammans med inkråmet. Krydda med oregano, salt och peppar.

Tärna tomat och ananas.

Fyll barkisen med bacon/lökblandningen. Toppa med tomat och ananas

Vispa ihop äggen med gräddmjölken och häll i. Brödet suger åt sig mycket vätska så häll på så mycket att det precis rinner över. Riv över osten och lägg på locket.

Knyckla ihop ett bakplåtspapper och skölj det noga under kranen så det blir riktigt mjukt och blöt. Slå in barkis i det blöta bakplåtspappret och gratinera i ugnen 200 grader ca 20–25 min. Det blöta pappret håller barkis mjuk och fin inuti och ger en god knaprig yta!

Skiva upp brödet och servera som en förrätt eller som en huvudrätt med en sallad till.

 

Tonfisksallad med Rhode island-dressing

2 dl ris
2 dl ärt-, majs- och paprikablandning
1 st tonfisk burk i vatten
2 st hårdkokta ägg
1 st isbergssallad
2 st tomater
1 rödlök
Dill
Citron

Dressing
1 dl lätt crème fraiche eller gräddfil
2 tsk majonnäs
1 msk chilisås
Salt och peppar

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Lägg i ärt- majs-, och paprikablandningen när det återstår 2 minuter av koktiden. Låt riset svalna. (Alternativt, koka riset dagen innan)

Låt tonfisken rinna av i en sil och dela den i bitar. Skala och skiva äggen. Skölj salladen och dela tomaterna.

Blanda ris, tonfisk, sallad och tomater. Lägg upp på ett fat och toppa med äggskivorna.
Garnera salladen med dill och citronklyftor

Dressing: Blanda crème fraiche, majonnäs och chilisås i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Servera dressingen till salladen med en bit baguette.

 

Päron med chokladmint
4 portioner

8 päronhalvor
8 chokladplattor med mintsmak

Sätt ugnen på 200 grader.

Låt päronhalvorna rinna av ordentligt på hushållspapper. Skär bort en liten bit av päronet på den kupiga sida, för att päronet ska ligga still i den ugnssäkra formen.

Lägg en chokladplatta på varje päronhalva och hyss in formen med päronen i ugnen, tills chokladen har smält, ca 3-4 minuter. Ha koll!

Servera direkt med grädde eller glass och ät direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".