gammal dam + tibro kommunhus
Chefen lät skapa en fiktiv gammal dam som framförde kritiken. Foto: Hasse Holmberg / TT / Pernilla Wadebäck / Sveriges Radio
"GRETA"-EXPERIMENTET I TIBRO

Chefens experiment: Skickade anonym fejkad kritik till personalen

5:52 min

Tibros IFO-chef Jurgita Jonsson utsatte flera underchefer för påhittad personlig kritik. Flera drabbade har tagit illa vid sig och nu ska en oberoende granskning av förvaltningen inledas.

En person med insyn i händelserna på socialförvaltningen i Tibro berättar för oss att under november och december i fjol kom det in flera handskrivna brev till kommunen – med klagomål riktade mot några mellanchefer inom förvaltningen. Någon beskylldes för att ha varit otrevlig mot boende, någon påstods vara för flamsig och liknande.

Breven var undertecknade med "Greta", inget efternamn och inget telefonnummer.

– Då vill ju dom kritiserade gärna komma i kontakt med personen för att förstå kritiken och göra någonting åt det, berättar vår källa.

De som kritiserats i de här breven ska ha tagit illa vid sig – inte minst när det en tid senare visade sig att det inte existerade någon "Greta". Det var några av deras egna kollegor ledda av individ- och familjeomsorgschefen, Jurgita Jonsson som stod bakom breven.

– Det blir ju bara häpnad. Tänk dig själv. Man blir ledsen, osäker. Det skapar psykisk stress och sjukskrivningar, säger uppgiftslämnaren.

IFO-chefen Jurgita Jonsson:

– Vi jobbar ju med olika metoder för att förbättra oss. Det är inte "Greta" som är huvudsaken i det här, tänker jag. 

Efter att P4 Skaraborg ställt frågor om det här har kommunledningen suttit i krismöte under helgen. På söndagskvällen skickade kommunen ut ett pressmeddelande där det framgår att den aktuella chefen kommer att vara ledig de kommande dagarna.

– Vi kommer under måndagen att kalla till överläggning med den berörda
chefens fackliga organisation. Dessutom har vi påbörjat en oberoende
kartläggning av arbetsmiljön inom socialförvaltningen via kommunens företagshälsovård, säger kommunchefen Kristina Lundgren i pressmeddelandet.

Där kommenterar också Jurgita Jonssons närmaste chef, socialchef Mikael Ingsberg, mötet där de utsatta cheferna fick träffa "Greta":

– Jag blev kallad till mötet och klargjorde direkt att det var ett mycket olämpligt agerande. Det här är definitivt inte förenligt med vår värdegrund, säger Ingsberg.

Jurgita Jonsson är nu på egen begäran ledig de närmaste dagarna.

– Vår analys av situationen visar att förutsättningarna för Jurgita att verka som chef har försvårats, vilket kan påverka verksamheten negativt. Därför vidtar vi de här åtgärderna, säger Kristina Lundgren.

Mer om det här hör du i ljudklippet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista