Salmonellabakterie
Salmonella är en tarmbakterie som bland annat kan orsaka diarré och magsmärtor. Foto: Folkhälsomyndigheten
SJUKVÅRD

Patienter kan ha smittats av salmonella på sjukhus

2:04 min

Tio fall av en ovanlig typ av salmonella utreds nu av Smittskydd Västra Götaland. Personerna kan ha smittats på regionens sjukhus.

– Det är ett utbrott med salmonella av en lite ovanlig variant och det som vi noterat så specifikt är att det är gamla och sjuka personer nästan bara som har drabbats av detta under en period av snart två månader, säger biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog.

Tio personer har drabbats av den typ av salmonella som har namnet Salmonella Kentucky och man väntar på besked för ytterligare tio. Alla större sjukhus i regionen ingår i den utredning som nu genomförs.

– Vi är inte helt hundra på att det är just sjukhusen som ligger bakom, men mycket talar för det eftersom de har den gemensamma bakgrunden att de i många fall ligger länge på sjukhus eller åker in och ut på sjukhus för att de är svårt sjuka i grunden, säger Peter Nolskog.

Enstaka fall med samma typ av salmonella har konstaterats i tre andra landsting.

Salmonella smittar oftast via mat och nu söker Smittskydd Västra Götaland efter smittkällan i samarbete med Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista