Bälte
Här är det bälte som åklagaren menar att pappan slagit sonen med Foto: Polisen
TÖREBODA

Pojken var rädd men ingen lyssnade – pappan inför rätta för misshandel

2:37 min

P4 Skaraborg kan nu avslöja nya uppgifter kring hur socialtjänsten i Töreboda lät en pojke bo med sin pappa som han uttryckt rädsla för. Nu pågår rättegången där pappan är åtalad för misshandel.

– I det här fallet finns det barn som säger att han är rädd för sin förälder och jag vill inte flytta hem och ändå lät vi det här barnet flytta hem, säger Sandra Säljö, socialchef i Töreboda kommun.

Socialtjänsten i Töreboda har anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg och en internutredning pågår.

Samtidigt pågår rättegången mot pappan i Skaraborgs tingsrätt. Pojken har mer än tio ärr på kroppen och enligt åtalet har pappan slagit honom med händerna och med ett bälte och en elsladd. Misshandeln har enligt åklagaren inletts bara någon dag efter det att pappan fått vårdnaden om sin son.

Även mannens fru, pojkens styvmamma, har enligt åtalet utsatts för en grov misshandel och det är när hon flyr som pojken omhändertas. Då har han bott med sin pappa under ett år utan någon som helst kontakt med sociala myndigheter. 

– Pojken har upplevt det hela som väldigt jobbigt, det har varit traumatiskt för honom, säger Karin Wermelin som är pojkens ombud under rättegången. 

Rättegången avslutas under fredagen. Pappan nekar till samtliga brott. Socialtjänsten ska vara klar med sin utredning innan årsskiftet.

"Om jag inte är bra i skolan blir pappa sur och slår mig". Här kan du lyssna på ljud från rättegången. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista