Rullstol
Genrebild. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
SKÖVDE

Skövde kommun utreder om brukare blivit utan tillsyn

1:48 min

En brukare i Skövde kommun med personlig assistans misstänks ha blivit utan omvårdnad och tillsyn. Skövde kommun har gjort en Lex Sarah anmälan och utreder nu ett halvår bakåt i tiden för att se om något gått fel.

– Vi vet inte hur, när, eller i vilken omfattning i så fall, men vi vill ta reda på det och det gör man genom en utredning, säger Pernilla Andersson, socialt ansvarig samordnare i kommunen.

Brukaren, som har personlig assistans, kan inte själv meddela sig utan det är personer i brukarens närhet som ger signaler om att tillsynen kan ha brustit under en period från första februari till augusti i år.

I november görs en avvikelserapport. Där skriver kommunen att det finns risk för stor, katastrofal skada. Kommunen har börjat höra personalen som jobbat runt brukaren, men än så länge har man inte kommit fram till vad som kan ha hänt. 

– Vi har inte hittat givna händelser som skulle ha gått fel, vi har ingen specifik dag eller plats som det ska ha gått fel på.

En personlig assistent har avskedats men enligt Pernilla Andersson har avskedet ingen koppling till den här utredningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".