Karlsborgs kommunhus.
Foto: Carolina Bladh / P4 Skaraborg
KARLSBORG

Personal larmar om brister på individ- och familjeomsorgen

1:54 min

I en skrivelse till flera chefer och politiker slår nu personal på individ- och familjeomsorgen i Karlsborgs kommun larm om stora brister inom verksamheten.

I skrivelsen, som flera personer inom individ- och familjeomsorgen står bakom, skriver man att arbetssituationen under lång tid varit ansträngd och man radar upp en mängd brister, bland annat system som påverkar rättssäkerheten i handläggningen och att man saknar rutiner och riktlinjer.

Man beskriver en situation där medarbetare får ta sig an arbetsuppgifter som inte ingår i deras tjänster och många utredningar hinner inte handläggas inom den tid som lagen säger. Något som lett till att personalen har fått skriva flera avvikelserapporter och Lex Sarah-anmälningar.

Nu hoppas gruppen bakom skrivelsen att kommunen snarast sätter in åtgärder för att förbättra situationen som man kallar ohållbar. I en lista om 12 punkter framför gruppen vilka förändringar man önskar inom organisationen.

– Efter att vi fick den här skrivelsen så har jag kallat till ett möte och där bjöd jag in alla de som skrivit under. Det var även kommunchefen, personalchefen och nämndens ordförande. Där hade vi en dialog med medarbetarna om hur de upplever situationen och hur vi ska jobba vidare, säger socialchef Sandra Peters. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".